Każdy makroskładnik w diecie sportowca ma znaczenie. Największy szum wywołuje jednak proteina. Należy o niej pamiętać zarówno przed wysiłkiem fizycznym, jak i w momencie, gdy dobiegnie końca. Jaką rolę odgrywa białko po treningu i dlaczego warto je spożywać w formie odżywki?
Jaką rolę odgrywa białko po treningu?
Odżywka białkowa to nieodłączny towarzysz każdej osoby wylewającej hektolitry potu na siłowni. Zarówno adepci siłowej aktywności, jak i ci, którzy na niejednej sali ciężary dźwigali, znajdują dla niej miejsce w treningowym ekwipunku. Słusznie, wszak zachodzące uszkodzenia tkanek mięśniowych w trakcie pracy nad sylwetką muszą być naprawiana. Pomaga w tym białko spożywane po treningu. Dlaczego jest tak ważne?
Regeneracja mięśni
Jak już wspomniano, białko przyczynia się do naprawy mikrouszkodzeń włókien mięśniowych. A to właśnie ich regeneracja sprzyja stymulacji mięśni. Największe znaczenie mają w tym wszystkim aminokwasy zawarte w białku. Cześć z nich organizm samodzielnie może wytworzyć. Natomiast aminokwasy egzogenne dostarczane są dzięki wysokobiałkowym posiłkom, a także suplementom.
Wspomaganie odporności
Mięśnie po wysiłku fizycznym są osłabione, a tym samym stają się podatne na infekcje. Ma to związek z powstającym kortyzolem osłabiającym układ odpornościowy. Aby wesprzeć odporność, po zakończonym treningu warto mieć pod ręką białko serwatkowe. Zawarta w nim laktoferyna obniża stężenie wspomnianego kortyzolu.
Hamowanie rozpadu mięśni
Uzupełnienie białka tuż po treningu hamuje katabolizm mięśni. Do ich rozpadu dochodzi w momencie, gdy organizm jako źródło paliwa wykorzystuje białko znajdujące się właśnie w mięśniach. Ma to miejsce podczas długich sesji. Wówczas ciało w większym stopniu zostaje pozbawione glikogenu.
Ile białka po treningu należy spożywać?
Białko po treningu musi być spożywane w odpowiednich ilościach. Przyjmuje się, że w przypadku ćwiczeń wytrzymałościowych, jego udział w diecie powinien wynosić 1,2-1,4 g na każdy kg masy ciała. Z kolei, jeśli celem aktywności fizycznej jest rozrost mięśni, zapotrzebowanie może sięgać 1,8 g na kg masy ciała. Wszystko zależy więc od tego, jaki cel przyświeca danej osobie.