Drewno to surowiec, który jest wykorzystywany przez człowieka od niepamiętnych czasów. Jest łatwo dostępny, stosunkowo tani, a dodatkowo jego właściwości sprawiają, że znajduje zastosowanie również w branży gastronomicznej. Ciekawym produktem są m.in. misy drewniane, które świetnie sprawdzają się do ekspozycji np. owoców, ale również jako naczynia do serwowania sałatek, makaronów oraz innych potraw.
Największą zaletą drewna jest z pewnością jego wygląd. Naturalna struktura, sęki, ciekawy kolor oraz kształt pozwalają podkreślić walory serwowanej potrawy, a także wyeksponować poszczególne składniki dania. W tym artykule przygotowaliśmy małe zestawienie najpopularniejszych akcesoriów gastronomicznych, które wykonuje się z drewna. Jeżeli chcesz poznać je wszystkie – koniecznie zapoznaj się z całym artykułem. Mamy nadzieję, że zainspirujemy Cię do wprowadzenia drewnianych elementów do Twojego lokalu gastronomicznego. Życzymy udanej lektury!
Do czego wykorzystuje się łyżki drewniane?
Na pierwszy ogień idą łyżki drewniane, które znajdą zastosowanie nie tylko w profesjonalnych lokalach, lecz także gospodarstwach domowych. Są to akcesoria bardzo uniwersalne, które świetnie się sprawdzą zarówno podczas przyrządzania potraw, jak i do ich serwowania.
Łyżki drewniane mają wiele zalet, a jedną z nich jest z pewnością fakt, że nie przewodzą ciepła. Oznacza to, że nawet jeśli umieścimy je w garnku, w którym gotuje się woda, chwytając ponownie za rączkę, nie poparzymy się. Jeżeli zapomnisz wyjąć drewnianą łyżkę z piekarnika, to nie musisz się martwić, ponieważ jest odporna na wysokie temperatury i nic jej się nie stanie. Co więcej, drewno jest na tyle delikatne, że z pewnością nie porysuje powierzchni patelni czy garnka, a dodatkowo nie wydziela szkodliwych substancji i jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia.
Drewniany pojemnik – zastosowanie w profesjonalnych lokalach gastronomicznych
Kolejnym ciekawym naczyniem, które jest bardzo uniwersalne i wielofunkcyjne, jest drewniany pojemnik. Najczęściej wykorzystuje się go do przechowywania sztućców (np. w bufecie czy na szwedzkim stole), ale również jako pojemnik na przyprawy. Drewniany pojemnik wkłada się również do szuflad w lokalach gastronomicznych i gospodarstwach domowych, ponieważ modele wyposażone w specjalne przegródki, pozwalają na zorganizowanie szuflady ze sztućcami oraz innymi akcesoriami kuchennymi, które potrzebujemy mieć „pod ręką”.
Drewniane pojemniki dodatkowo charakteryzują się wyjątkowym wyglądem, dlatego stanowią świetną ozdobę na każdym stole. Są również coraz częściej wykorzystywane jako alternatywa dla koszyczków na pieczywo, ponieważ bardzo łatwo się je czyści, a dodatkowo pozwalają na wyeksponowanie bułek, chleba oraz innych wypieków.
Zadbaj o porządek w miejscu pracy – drewniany wieszak na przybory kuchenne
Utrzymanie idealnego porządku w miejscu pracy (zwłaszcza tym, w którym serwuje się klientom jedzenie i napoje) jest bardzo ważne. Porządna organizacja znacznie usprawnia codzienne wykonywanie obowiązków oraz skraca czas, który należy poświęcić na sprzątanie. Świetną opcją jest m.in. drewniany wieszak na przybory kuchenne, który możemy umieścić w bliskiej okolicy kuchenki lub pieca, aby zawsze mieć pod ręką najważniejsze łyżki, łopatki oraz inne akcesoria najczęściej wykorzystywane do gotowania. Drewniany wieszak na przybory kuchenne jest dostępny w wielu ciekawych wariantach, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Chcesz zachwycić swoich gości? Postaw na deski kuchenne z drewna!
Ostatnimi już akcesoriami, o których chcemy wspomnieć, są deski kuchenne z drewna. Są to przybory gastronomiczne, które powinny znaleźć się w każdej kuchni. Nadają się nie tylko do krojenia poszczególnych produktów spożywczych – są również świetną alternatywą dla klasycznych talerzy, ponieważ bezpośrednio na desce możemy zaserwować takie potrawy jak np. pizza.