Włoski makaron kojarzy Ci się wyłącznie ze spaghetti lub penne? Musisz zatem wiedzieć, że jego rodzajów jest znacznie więcej. Na tyle dużo, że niemal trudno jest je wszystkie wymienić i dopasować do konkretnej potrawy. Jesteś ciekaw, które z nich warto mieć w swojej kuchennej szafce? Nie wiesz, czym się różnią poszczególne typy? W tym artykule odpowiadamy na nurtujące Cię pytania.
Najpopularniejszy włoski makaron – spaghetti
Makaron spaghetti to produkt, którego nie trzeba chyba nikomu przybliżać. Długie i cienkie nitki o różnej długości cieszą się dużą popularnością nie tylko we Włoszech, lecz także w Polsce oraz w wielu innych krajach. Ten rodzaj makaronu włoskiego przygotowywany jest najczęściej z mąki pszennej.
Ten produkt cechuje się naprawdę szerokim zastosowaniem. Możesz podawać go na wiele sposobów – na słono lub na słodko. Świetnie komponuje się z oliwą z oliwek, sosem pomidorowym oraz śmietanowym. Najbardziej popularne sosy do tego rodzaju makaronu to boloński, neapolitański oraz carbonara.
Makaron w formie wstążek, czyli tagliatelle
Makarony włoskie w postaci wstążek dość często goszczą na talerzach Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż ten jajeczny makaron zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Wizualnie przypomina stos długich, płaskich wstążek, które finezyjnie układają się na talerzu. Jego specyficzna struktura i delikatny smak sprawiają, że tagliatelle świetnie sprawdzi się w towarzystwie sosów mięsnych, serowych czy śmietanowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować go swoim gościom z sosem bolońskim lub carbonara.
Makaron pióra dla smakoszy
Makaron penne, którego nazwa oznacza dosłownie „pióra”, stanowi doskonałą bazę do stworzenia wielu domowych dań. Dzięki niemu odwzorujesz wiele potraw kuchni włoskiej lub stworzysz swoje własne kulinarne wariacje. Czym wyróżnia się makaron penne? To, co czyni go rozpoznawalnym to jego kształt grubej rurki ściętej po skosie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że ten rodzaj makaronu jest w stanie wchłonąć bardzo dużo sosu. Wszystko za sprawą rowków znajdujących się na jego powierzchni. Jest to makaron o wielu zastosowaniach – wykorzystasz go do dań z sosami, zapiekanek, sałatek oraz zup!
Farfalle – znane włoskie makarony
Kolejnym znanym i lubianym rodzajem makaronu są popularne kokardki, czyli farfalle. Jest to jeden z najstarszych typów włoskiej pasty, który obecnie wykorzystywany jest niemal na całym świecie. Doskonale nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.