Cafè latte, americano, espresso, macchiato, cappuccino, Cafè corretto, frappe. Rodzajów kawy jest całe mnóstwo. Jednak, co mają począć Ci, którzy chcieliby opanować umiejętność przygotowania najzwyklejszej czarnej lub białej kawy? Oto kilka cennych instrukcji jak zrobić kawę dla początkujących:
Krok pierwszy
Wybierz kawę. Wybierzmy dowolną kawę, najlepiej tę tańszą, żeby móc na niej swobodnie eksperymentować. Może być rozpuszczalna jak i ziarnista do mielenia (jeśli mamy młynek do kawy) lub już zmielona.
Krok drugi
Przygotowanie. Jeżeli wykorzystujemy kawę rozpuszczalną, to nabieramy jedną lekko kopiastą łyżeczkę kawy i wsypujemy do kubka, szklanki lub filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Jak zrobić kawę białą? Po prostu zalewamy kawę do ok, 3/4 pojemności, by pozostawić miejsce na mleko. Dolewamy wspomniane mleko (może być najzwyklejsze, nie zagęszczone) i mieszamy. Jak zrobić kawę parzoną? Wsypujemy 2 łyżeczki zmielonej kawy i zalewamy wrzątkiem. Uwaga! Jeżeli chcemy dodać mleko, to czekamy ok. 5-7 minut, aż ziarenka opadną na dno i dopiero wtedy dolewamy mleko. Jeśli dodamy mleko wcześniej powstanie niezbyt przyjemna w ustach mieszanka fusów. Jak zrobić kawę z ekspresu? Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem ekspresu z czystym sumieniem możemy odesłać Cię do załączonej do urządzenia instrukcji obsługi.
Krok trzeci
Dodatki. Do wiedzy na temat tego jak zrobić kawę warto dodać jeszcze jedną rzecz. Niektórzy słodzą. Zawsze gdy serwujemy kawę gościom, podajemy dodatkowo łyżeczkę i cukierniczkę. Nawet jeśli gość nie posłodzi sobie kawy, warto żeby stworzyć mu taką możliwość.