Dojrzewająca w drewnianych beczkach, charakterystyczna w smaku i kolorze, pędzona od wieków „woda życia”, mająca poprawiać humor i leczyć różne choroby. Najpopularniejsza to ta szkocka, irlandzka, amerykańska… i japońska. No właśnie… Jak się pisze „łyski”?
Jack Daniel’s, Johnnie Walker, Jim Beam, Wild Turkey, Ballantine’s, Chivas Regal, Grant’s i wiele innych. Torfowe, słodkie, kwiatowo-owocowe, dymne. Pita bez dodatków, z wodą, z lodem, z colą, a nawet ze Spritem lub też z sokiem. Każdy ma swoją ulubioną. Poniżej przedstawiamy kilka słów wyjaśnienia, jak się poprawnie pisze “łyski”.
By odpowiedzieć na pytanie, jak się pisze “łyski” musimy przytoczyć pewne zasadnicze rozróżnienie. Większość starszej literatury: książek i słowników podaje tylko jedną nazwę whisky. Zapis whiskey jako niezależne słowo pojawił się w słownikach dopiero w 2016 roku. Jaka więc jest różnica między whisky a whiskey?
WYJAŚNIENIE:
Nazwa whisky jest charakterystyczna na trunków pochodzenia szkockiego.
W przypadku trunku pochodzenia irlandzkiego stosuje się zapis whiskey.
Bourbon pochodzący ze Stanów Zjednoczonych również opisywany jest jako whiskey.
Jaka jest więc odpowiedź na pytanie: jak się pisze “łyski”? Obie formy zapisu – whisky i whiskey są poprawne.
Teraz gdy już wiemy jak się pisze “łyski”, pora zadać sobie kolejne pytanie: jaka jest różnica między powstawaniem whisky i whiskey i jaką rolę w tym wszystkim odgrywa jeszcze nazwa bourbon…
SZKOCKA:
Jej bazę (zacier) stanowi jęczmień: ma on formę mieszaniny słodu i skiełkowanego ziarna, a także „czyste” nieskiełkowane ziarno (czasami dodaje się inne zboża). Jęczmień wędzony jest w torfowym dymie, dzięki temu whisky zyskuje wyróżniający ziemisty i dymny smak. Szkocka whisky jest destylowana 2 razy. Powstające cukry – dzięki enzymom pochodzącym ze słodu i dzięki drożdżom – fermentują. Szkocka whisky nie zawiera żadnych dodatków prócz wody i karmelu, który ma za zadanie nadać jej odpowiednią barwę.
IRLANDZKA:
Proces jej powstawania jest zbliżony do szkockiej whisky, z tym, że w Irlandii przy produkcji whiskey nie wędzi się jęczmienia i destylacja przeprowadzana jest trzykrotnie. Irlandzka whiskey według prawa destylowana jest na w Irlandii lub Irlandii Północnej z przefermentowanego zacieru zbożowego z udziałem drożdży. Następnie leżakuje w beczkach z dębowego drewna min. 3 lata. Nie posiada innych dodatków ponad wodę i barwnik pochodzący z karmelu. Zwykle irlandzka whiskey jest delikatniejsza niż szkocka, ma wyraźniejszy aromat owocowo-kwiatowy, czasami orzechowy.
AMERYKAŃSKA:
Whiskey produkowana jest w Stanach Zjednoczonych z mieszaniny kilku ziaren, zawierającej od 51% do 79% kukurydzy. Whiskey amerykańskie (dzieli się na kilka odmian, jednak najbardziej popularny jest bourbon) przed przelaniem cennego płynu do beczek filtrowane są jeszcze dodatkowo przy pomocy węgla drzewnego. Wyroby amerykańskie leżakują w nowych, dębowych beczkach smalonych od środka, zwykle min. 2 lata. Bourbon w przeciwieństwie do swoich europejskich kuzynek destylowany jest jednokrotnie. Jak to jest z bourbonem? By użyć wspomnianej nazwy obowiązuje wymóg, by whiskey dojrzewała minimum przez 2 lata w Kentucky. Whiskey może być przedestylowana w każdym ze stanów na terenie USA, jednak to nazwa stanu Kentucky jako jedyna może być wykorzystana na etykietach bourbona. Sprowadza się to do krótkiego zdania, że każdy bourbon to whiskey, ale nie każda whiskey to bourbon.
NAJBARDZIEJ ZNANE:
Szkocka whisky znana jest w Polsce przede wszystkim dzięki markom:
- Johnnie Walker, Ballantine’s, Whyte and Mackay, The Famous Grouse, Chivas Regal lub też Teacher’s.
Irlandzka whiskey, którą powinniśmy kojarzyć to na pewno:
- Jameson, Powers, Tullamore Dew oraz Bushmills.
Najbardziej znanymi w Polsce markami whiskey amerykańskiej są:
- Jack Daniel’s (z Tennessee) oraz Jim Beam i Wild Turkey (z Kentucky).
Jesteśmy pewni, że po przeczytaniu powyższego tekstu nie tylko wiesz już jak się pisze “łyski”, ale też znasz różnice w sposobie produkowania, a może również nabierzesz ochoty, by skosztować, którejś nieznanej Ci dotąd odmiany i poznać nowe, ciekawe smaki.
Grafika: https://pixabay.com/pl/Pexels