jak zjeść mango
Jak przygotować mango do zjedzenia?

Chociaż owoce mango rośnie tylko w ciepłym klimacie, są lubiane na całym świecie, ponieważ są słodkie, smaczne i stanowią doskonałą przekąskę lub dodatek do każdego posiłku. Zanim zjesz swoje mango, powinieneś zdawać sobie sprawę z wielu sposobów jego spożywania. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, aby maksymalnie skorzystać z doznań smakowych tego pysznego owocu.

 

1. Upewnij się, że mango jest dojrzałe

Jeśli naciśniesz palcami mango i wgniecenie zostanie i nie wróci do swojej pierwotnej postaci możesz być pewny, że jest ono dojrzałe. Jeśli Twoje mango jest twarde prawdopodobnie jest niedojrzałe, wtedy pozostaw je na kilka dni, na pewno w tym czasie dojrzeje i będzie gotowe do spożycia. Jednak nie obawiaj się jeśli Twoje mango jest niedojrzałe, a koniecznie chcesz je zjeść – ten owoc można jeść jako niedojrzały i nic Ci nie grozi. Jednak ostrzegamy, będzie ono twarde, a smak może być nieco gorzki  i nieprzyjemny.

 

2. Umyj mango.

Powinieneś dokładnie umyć owoc zanim go spożyjesz, nawet jeśli zamierzasz je obrać ze skórki.

 

3.  Przygotuj niezbędne narzędzia 😉

Aby pokroić w kostkę lub pokroić mango, potrzebujesz noża, deski do krojenia i miski na kostki lub plastry mango.

 

4. Pokrój mango w kostki

Pokrój mango na połówki lub na trzy części, unikając dużej pestki w środku. Następnie wykonaj pionowe cięcia na trzymanym kawałku. Uważaj, aby nie przeciąć skóry. Teraz wykonaj poziome cięcia, aby stworzyć wzór w kratkę. Chwyć skórę z tyłu połowy i pchnij ją do przodu.

Kawałki, które wycinasz, powinny wyjść, dzięki czemu kawałek mango będzie wyglądał jak kwiat.
Następnie po prostu ściągnij kawałki mango.
Jeśli się to nie udaje, użyj noża, aby je pokroić lub ewentualnie łyżkę, aby je zeskrobać.

Pokrojone w kostkę mango możesz dodać również do sałatki owocowej.

Pamiętaj, że mango najlepiej smakuje świeże.

 

5. Pokrój mango w plastry

Zanim pokroisz mango, pamiętaj, że ma ono dużą pestkę . Pokrój mango tak, jak jabłko, ale uważaj, aby uniknąć pestki. Wytnij kliny w mango o grubości nie większej niż cal.

Po skończeniu krojenia powinieneś mieć kilka plasterków mango, który wciąż ma trochę skórki. Oto co dalej:
Jeśli chcesz po prostu zjeść mango, podnieś plastry za skórę i zjedz je. Możesz spróbować zjeść trochę delikatniejszej skóry wokół dołu, ale nie jedz skóry zbyt blisko dołu, ponieważ może być uciążliwa i utknie w zębach gorzej niż kukurydza.
Jeśli chcesz obrać mango, możesz podnieść plastry za skórę i delikatnie zebrać je łyżką. Jeśli kawałki nie są wystarczająco dojrzałe, użyj noża.

 

Czy można jeść skórę mango?
Skórka mango jest jadalna i zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy, błonnik i przeciwutleniacze. Mimo, że skóra mango oferuje wiele zdrowotnych zalet, ma nieprzyjemny smak, może zawierać pozostałości pestycydów i zawiera związki, które mogą powodować reakcje alergiczne. Generalnie jedzenie skóry jest bezpieczne dla zdrowia, ale raczej zbędne.

Czy można gryźć mango jak jabłko?
Prawdopodobnie nie jesz mango w ten sam sposób jak jabłko czyli gryząc. Skórka owocu mango jest twarda, włóknista i gorzko smakuje.

Czy można jeść mango codziennie?
Zdecydowanie mango jest dobrą przekąską na co dzień. Mango zawiera wiele witamin i niezbędnych składników odżywczych, jedzenie jednego mango sprawia, że czujesz się pełniejszy. Ponadto, ponieważ zawartość mango jest włóknista, poprawia ono funkcję trawienia i spala niepożądane kalorie z organizmu. To z kolei pomaga w utracie dodatkowej wagi.

Czy mango można ugotować?
Gotowane mango jest doskonałym dodatkiem do wielu rodzajów mięsa, w tym wszystkich rodzajów ryb, kurczaków, indyków, wieprzowiny i jagnięciny. Podawaj nienaruszone grillowane mango jako kolorowy dodatek lub zetrzyj.

Czy można jeść zielone, czyli niedojrzałe mango?
Tak, można jeść zielone, niedojrzałe mango w małych ilościach. Badania naukowe wykazały nawet pewne korzyści z niedojrzałych mango, takie jak poprawa trawienia i walka z zaparciami, pomoc w problemach żołądkowo-jelitowych i przezwyciężenie niewielkiego odwodnienia.