Zupa to idealne danie, które nadaje się do zamrażania. Bez wątpienia najlepiej smakują te świeżo ugotowane, ale zdarza się, że czasem przygotujemy ich za dużo. By nie pozbywać się swojego przysmaku, nie pozostaje nic innego jak umieścić go w zamrażarce.Oczywiście musimy wcześniej zadbać o to, by taką zupę odpowiednio do mrożenia przygotować. Poniżej znajdziesz proste rady, jak mrozić zupy.
Z pomocą w odpowiedzi na pytanie, jak mrozić zupy przychodzą nam rzeczy codziennego użytku, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Najważniejsze jest to, by nie popełnić częstego błędu niecierpliwych kucharzy i dobrze wystudzić zupę przed zamrożeniem. Najgorsze, co możemy zrobić, to umieścić gorącą zupę bezpośrednio w zamrażarce. Możemy przez to niechcący rozmrozić inne produkty, które już się w niej znajdują.
Drugim największym błędem jest chłodzenie zupy w temperaturze pokojowej, co może prowadzić do niebezpiecznego rozwoju bakterii. Dobrym sposobem na chłodzenie zupy jest umieszczenie garnka z zupą w większej misce lub zlewie, gdzie wrzucimy również sporo kostek lodu i pozostawienie go, póki zupa całkiem nie ostygnie. Od czasu do czasu warto zamieszać zupę, żeby wyrównać temperaturę wewnątrz garnka. Dla pewności, gdy lód się roztopi, ponów czynność, wymień lód na nowy i raz na jakiś czas zamieszaj zawartość garnka. Niecierpliwi mogą jeszcze umieścić wentylator obok garnka z zupą lub użyć łopatki chłodzącej. Co jeszcze jest ważne dla każdego, kto zastanawia się jak mrozić zupy?
Nie wszystkie produkty są podatne na zamrażanie, więc jeśli przygotowujesz zupę i planujesz, że jej część zamrozisz, to z niektórych składników czy dodatków lepiej zrezygnuj. Będzie można je dodać już po podgrzaniu rozmrożonej zupy. Produkty, którym nie służy zamrażanie to: śmietana, jajka, świeże zioła i makaron. Warzywa z kolei dobrze się zamrażają. nie musisz się o nie martwić. Przejdźmy do kolejnej wskazówki, jak mrozić zupy.
Wystudzoną zupę możemy wreszcie umieścić w przeznaczonym do tego pojemniku. Co może nim być? Mamy przynajmniej kilka opcji:
- Szklany słoik (Pamiętaj o tym, żeby nie wlewać zupy po sam brzeg słoika. Płyn w momencie zmiany stanu skupienia zwiększy swoją objętość, co może spowodować pęknięcie słoika w zamrażarce, a tego wolimy uniknąć. Minusem tej metody jest fakt, że zupa wolnej się rozmraża).
- Plastikowy słoik lub pojemnik (Podobnie jak w przypadku szkła, również pozostaw “luz”, nie wlewaj zupy po sam brzeg. To bardzo ważne, gdy chcemy wiedzieć jak mrozić zupy.)
- Plastikowe woreczki do mrożenia (Stworzone specjalnie do mrożenia różnych produktów spożywczych w tym płynów. Nie są może zbyt ekologiczne, ale ekonomiczne – pozwalają zaoszczędzić miejsce w zamrażarce w przeciwieństwie do “sztywnych” pojemników czy słoików. Plusem jest również to, że zupa z woreczka szybciej się rozmraża.)
- Zwykłe foliowe woreczki (Nie są może zbyt trwałe, ale to właśnie one są najczęściej pod ręką. Wystarczy wybrać taki woreczek, który nie jest uszkodzony, sprawdzić, czy nie przecieka i oczywiście nie przelać go zupą. Lepiej w woreczku umieścić mniej zupy, ale mieć pewność, że nie pęknie podczas mrożenia lub nawet samej próby umieszczenia w zamrażarce.)
Wiesz już teraz prawie wszystko o tym, jak mrozić zupy! Pamiętaj, że zupom najlepiej służy odmrażanie w lodówce. Zamrożona zupa utraci tylko nieliczne wartości odżywcze,a sam jej smak pozostanie niezmienny, pod warunkiem, że właściwie ją wcześniej zamroziliśmy. Poniżej znajdziesz również krótki filmik o tym, jak mrozić zupy.
Grafika: https://pixabay.com/pl/rise-a-mui