Balonowa, zwykła, rozpuszczalna – każdy z nas lubi ją w innym wydaniu. Towarzyszy nam na co dzień, gdy jesteśmy znudzeni, skupieni, zdenerwowani lub gdy chcemy po prostu odświeżyć oddech przed spotkaniem. Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, z czego jest guma do żucia?
Podstawowym elementem gumy do żucia jest baza gumowa – składająca się zarówno z substancji pochodzenia naturalnego jak i tych całkowicie syntetycznych. Przy tworzeniu bazy gumowej wykorzystuje się elastomery, wosk pszczeli, parafinę, stearynę, polietylen, octan poliwinylu i różnego rodzaju lateksy. Cały czas stosuje się także naturalne żywice. Baza gumowa ma za zadanie nadać gumie do żucia elastyczność i jednocześnie połączyć w całość pozostałe ingredienty. Z czego jeszcze jest guma do żucia?
Kolejnymi istotnymi składnikami, których znajomość pomoże nam odpowiedzieć na pytanie, z czego jest guma do żucia są: znany w każdym domu cukier puder oraz syrop skrobiowy.
W grupie gum bezcukrowych – zamiast cukru pudru – stosuje się wielowodorotlenowe alkohole, takie jak sorbitol, ksylitol, laktitol i mannitol. W gumach bezcukrowych stosuje się także słodziki.
Guma do żucia zawiera jeszcze dodatkowe substancje smakowo-zapachowe, które mają wzbogacić ich walory, są to: bardzo popularne od lat olejki mentolowe, aromaty owocowe, ale również przyprawy i kolorowe barwniki.
Z czego jest guma do żucia? W dużym skrócie: z bazy gumowej, cukru pudru lub substancji słodzących, syropu skrobiowego oraz dodatków takich jak olejki, aromaty, barwniki.
Grafika: Pixabay.com.pl/RyanMcGuire