Goszczenie większej ilości osób bywa kłopotliwe. Nie wszyscy zaproszeni przychodzą na czas, a przygotowane potrawy szybko stygną. Jeśli chcesz podać ciepłe dania bez biegania do kuchni, zapoznaj się z podgrzewaczami do potraw. Podpowiemy Ci dziś, w jakich sytuacjach sprawdzą się najlepiej i dlaczego warto je mieć w domu.
Dlaczego warto podawać ciepłe potrawy?
Dania podawane na ciepło mają lepsze walory smakowe i konsystencję. Temperatura wyzwala z jedzenia intensywniejszy aromat, który ucieszy każdego smakosza. Co więcej, podgrzane potrawy, zwłaszcza te, które wymagają uprzedniej obróbki termicznej, są znacznie lepiej przyswajane przez organizm.
Czym są podgrzewacze do potraw?
Podgrzewacze do potraw to naczynia, które pozwalają na utrzymanie stałej temperatury jedzenia przez długi czas. Ułatwiają serwowanie dań, które powinny być podane na ciepło. Dzięki nim przygotujesz swoje menu z wyprzedzeniem, a następnie przełożysz do podgrzewacza i umieścisz go na stole. Nie będziesz musiał opuszczać swoich gości, żeby podgrzać stygnące potrawy w kuchni. Zaproszeni, także ci spóźnieni, będą mieli dostęp do ciepłych dań przez cały czas trwania przyjęcia. Każdy sięgnie do nich, kiedy będzie miał na to ochotę.
Podgrzewacze do potraw – poznaj korzyści z ich stosowania w domu
Podgrzewacze zapewniają dużą wygodę podczas rodzinnych spotkań i przyjęć, na które zapraszasz większą ilość gości. Ale to nie wszystko. Dzięki wysokiej temperaturze utrzymują świeżość potraw, chroniąc je przed zepsuciem. Zaletą tych naczyń jest to, że nie wysuszają jedzenia, nie doprowadzają go do wrzenia i przypalenia. Co więcej, doskonale rozprowadzają ciepło. Temperatura jest taka sama w każdym miejscu, więc nie musisz mieszać jedzenia.
Na co zwrócić uwagę wybierając podgrzewacze do potraw?
Wybierz odpowiednią pojemność, tak aby bez problemu zmieścić w nim danie dla swoich gości. Praktycznym rozwiązaniem są prostokątne podgrzewacze stołowe, które możesz bezpośrednio postawić w łatwo dostępnym miejscu. Ponadto dobre podgrzewacze do potraw:
– nie pochłaniają zapachów dań,
– nie zmieniają smaku potraw,
– mają wygodne uchwyty, które ułatwiają przenoszenie,
– nadają się do mycia w zmywarce i pieczenia w piekarniku.
Co więcej, wysokiej jakości podgrzewacze do potraw na stół, takie jak np. dostępne w e-sklepie Liderhoff mają bardzo estetyczny wygląd. Pozwalają na wyeksponowanie dania i stanowią ozdobę stołu.
Podgrzewacze do potraw wykorzystywane są w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Doskonale sprawdzają się także w prywatnych domach podczas przyjęć i świątecznych spotkań rodzinnych.